Bewustwording

Bewustwording en zingeving, ben je daarnaar op zoek in je leven? En wil je weten wat je echt wil? Omdat je te lang doet wat je niet wil? Of naar meer rust, ruimte en vrijheid in je doen en denken? Je wil aan het roer staan en bepalen welke richting voor jou het beste werkt. En leren en durven vertrouwen op je innerlijke kompas. Met persoonlijk leiderschap zal je meer geluk en balans in je leven ervaren. Als ook in elke cel van je lichaam en geest voelen wat groei met je doet. Misschien heb je het gevoel dat je de realisatie van je dromen of doelen steeds weer voor je uitschuift. Of het lukt je maar niet aan je ertoe te zetten een begin te maken. Omdat je beslissingen nemen of verandering in je leven doorvoeren lastig vindt. Ook kunnen overtuigingen of vastgeroeste patronen je behoorlijk in de weg zitten zoals ‘ja maar, wat als’. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn je hoofd en hart met elkaar te verbinden om de beste versie van jezelf naar boven te halen. Bron: Eckhart Tolle

Confrontatie

Als je de confrontatie met een levensbedreigende ziekte zoals ik noodgedwongen bent aangegaan, krijg je wanneer je eraan bent een volgende stap te zetten met nieuwe uitdagingen te maken. Terugkeer naar werk voelt mogelijk als een volgende levensstrijd aan. Of je ervaart onbegrip van je partner, kinderen, familie of vrienden, omdat je letterlijk en figuurlijk een transformatie hebt doormaakt. En nooit maar dan ook nooit meer dezelfde zal zijn als die je ooit was. Ook ‘hoe gaat het nu met jou en met je gezondheid?’ wordt me vaak gevraagd. Ik kan je verzekeren dat na borstkanker je leven nooit meer hetzelfde is. Vanaf het moment van de diagnose tot aan het herstel of stabilisatie van kanker is het vergroten van de kans op overleven prioriteit nummer één. Logischerwijs gaat daar alle energie naar uit en ligt daar de focus op. Niet alleen je blik op de wereld om je heen als ook binnenin jou is veranderd. Je algehele perceptie op het leven van wat voor jou belangrijk of voor jou ertoe doet, is hoe dan ook veranderd. Logischerwijs is je directe omgeving niet in hetzelfde tempo met je meegegroeid. Grote kans dat je op weerstand stuit als je dingen in een ander daglicht ziet of benadert dan mensen om je heen van je gewend waren. Hoe zorg je ervoor dat je je staande houdt in de nieuwe koers, die je hebt ingezet? Hoe vertel je het je dierbaren dat je bepaalde kwesties niet meer wil of kunt. Meer dan begrijpelijk is het dat je de regie over je leven terugpakt en aan het roer gaat staan. De ziekte heeft je fundament doen schudden en ongevraagd aan je toekomst gesleuteld. Stel je je navigatie bij omwille van anderen? Of zet je nu alles op alles om uit het leven te halen wat jij nog te doen hebt?

Veerkracht

In alle tumult hebben veerkracht, doorzettingsvermogen en misschien nog een flinke dosis humor je staande gehouden. Gaandeweg heb je een of meerdere fasen van het (rouw-)verwerkingsproces doorlopen. Ook is het goed mogelijk dat je in een specifieke fase langer blijft hangen dan voor jou wenselijk is. Het proces dat je erdoorheen kan helpen, is bewustwording. Bewustwording is bewust worden van wie je onbewust bent. Je kindpijn aanschouwen en vervolgens accepteren is nodig om te komen tot een zelfbewustzijn. Bewustzijn van je werkelijke, volwassen Zelf. Het proces van bewustwording helpt je te ontdoen van overbodige ballast die je tot dan toe met je hebt meegedragen. En maakt het ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Bewustwording stelt je in staat in het hier en nu te zijn. Een leven te leiden vanuit een flow, die je moeiteloos afgaat en je geen energie kost. Ook geeft bewustwording richting aan je leven. En veroorzaakt het een wending in jou als ook in je directe omgeving, die in eerste instantie weerstand ertegen zal bieden.  Omdat ze bepaalde dingen van je gewend zijn te zien en nog steeds gedaan willen krijgen. Dankzij je nieuw verkregen inzichten ontdek je waartoe je daadwerkelijk in staat bent. Je gaat je ware potentieel zien. Alle ervaringen die tot nu toe je hebt meegemaakt en hebben gevormd tot wie je nu bent, laten je door een gekleurde bril naar jezelf en de buitenwereld kijken. En jij kan bepalen door welke kleur je de wereld ziet. Het kleurpalet dat je toepast, is het resultaat van je overtuigingen. Linksom of rechtsom. Zowel positief als negatief.

Stilstaan en luisteren

Wat je oprecht voor jezelf wil, ga er eens oprecht bij stilstaan. En luisteren naar wat je innerlijke stem je te vertellen heeft. Wat zou je willen bereiken? Wat is belangrijk voor je? Wie wil je zijn? Wat zegt je hoofd? En wat zegt je hart? Liggen die twee op een lijn? Of worstel je dagelijks met een tweestrijd in jou? Waarbij de ene stem zegt dat je iets vooral moet doen, terwijl de andere stem er alles aan doet dat jou te saboteren. Welke obstakels zie je? Wat staat je groei of ontwikkeling in de weg? Wat zou je eraan willen doen? Als je denkt dat je het goed doet, wanneer ben je dan tevreden? Voor sommigen helpt het om dingen op een creatieve manier te benaderen zoals schrijven, tekenen of schilderen. Op die manier lukt het beter beperkende overtuigingen helder te krijgen. Voor anderen werkt het juist om met een actieve benadering door levenskwesties heen te komen. En is wandelen door het bos, duin- of strandgebied bij uitstek een geschikt alternatief. Net zoals dat je je lijf van energie voorziet door voedsel tot je te nemen, zo heeft ook je geest behoefte aan voeding. Krijg je te weinig ervan binnen, dan kost het op den duur al je levenskracht. Koester jezelf, je lijf en ziel en zet kleine stappen in het proces van bewustwording. Omarm je ont-wikkeling wanneer je na drie stappen vooruit, het beter is twee stappen terug te doen. Want uiteindelijk levert het je een groter gewenst resultaat op. Leef meer vanuit je oerkracht, luister naar je innerlijke stem en laat je niet langer door je emoties misleiden.

Luister

Als ik je vraag naar mij te luisteren

en jij begint advies te geven,

doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren

en jij begint me te vertellen waarom

ik me niet zo moet voelen,

vertrap je mijn gevoelens.

Als ik je vraag naar mij te luisteren

en je denkt dat jij iets moet doen

om mijn problemen op te lossen,

laat je me in de steek,

hoe vreemd dat ook mag lijken.

Misschien is dat waarom het gebed voor sommigen werkt,

omdat God stil is en geen advies geeft of dingen probeert te regelen.

Hij luistert alleen maar en vertrouwt erop dat je het zelf oplost.

Dus alsjeblieft, hoor me gewoon aan en luister.

En als je wilt praten, wacht een paar minuten

op je beurt en ik beloof dat ik naar je zal luisteren.

Uit: Loving each other van Leo F. Buscaglia