Ilona Brook. Ervaringsdeskundige. Auteur. 

Ik ben Ilona Brook en naast Life Coach / Practitioner ben ik ervaringsdeskundige op menig vlak. In mijn geval is borstkanker mijn allerbelangrijkste ‘game changer’. De ziekte haalt de grond onder mijn voeten vandaan en slaat een deuk in mijn zelfvertrouwen.
Ik heb geen flauw benul hoe ik moet leren leven met mijn angst en onzekerheid. Telkens de gedachte: ‘Wat als het terug is?’.
En ik weet met mezelf geen raad, want ik ben mijn beste vriendin kwijt!

Hulp via de reguliere weg helpt me tot een zekere hoogte. En blijf ik jammer genoeg met terugkerende problemen worstelen. De draad oppakken na op de grens van leven en dood gestaan te hebben, lukt me niet goed. Omdat anderen helpen mijn tweede natuur is, gaat dat me gemakkelijker af. Alleen wanneer het op mezelf aankomt, is het een ander verhaal. Het gevoel van mezelf af te drijven lijkt groter te worden en daardoor heb ik moeite de weg terug naar mezelf te vinden. Ik ben dankbaar verder te kunnen leven, maar ik ben niet in staat volop te genieten. Hoezeer ik het ook probeer en mijn best doe, ik leef op de automatische piloot.

Ik ben gewend me sterker voor te doen dan ik me diep vanbinnen voel. Juist omdat de buitenwereld me altijd als een krachtig persoon ziet. Dus maar alles weer zelf oplossen en het uit schaamte niet aandurven hulp in te roepen. Tot ik op een punt beland: ‘het gaat zo ècht niet langer meer!‘. Ik heb iemand nodig, die me helpt met mijn oude pijn helen. Die me onbevooroordeeld begrijpt en bij wie ik me veilig, serieus gehoord en gezien kan voelen. Want ik wil weer voor normaal aangezien worden en het gevoel hebben weer erbij te horen. Het begin van een zware en lange zoektocht naar mijn nieuwe ik.

Life coach

Coaching 1-op-1  is voor mij een middel met de cliënt in verbinding te komen. En te blijven. Vanuit een open en eerlijke communicatie waarbij de wederzijdse klik het uitgangspunt is. Een vaak gehoord compliment is dat ik goed kan luisteren zonder oordeel, mening of aannames. En waardoor cliënten zich veilig en comfortabel bij me voelen. Ook een half woord is genoeg voor mij te begrijpen wat er speelt. Dankzij jarenlange ervaring kan ik het groter geheel zien en de link tussen oorzaak en gevolg leggen. En dit helpt weer tot de kern van de problematiek te komen. Schrijf-, tekenopdrachten en innerlijk kind-werk helpen mij bij het zichtbaar maken van onderliggende kwesties en het vertalen naar heldere, simpele en behapbare stukken. Iemand een spiegel voorzetten zal ik niet uit de weg gaan als het nodig is een impasse te doorbreken. Ik doe dit vanuit de oprechte intentie iemand verder te helpen. Liefdevol en bovenal met respect.

Een coachingstraject succesvol te laten slagen valt en staat met de keuze en de wil van de cliënt.

De vraag is: ben je ècht bereid tijd, geld en energie in jezelf te steken?

Ervaring leert dat als je de beweging naar een volwaardig leven wil maken, je er alles voor over moet hebben los te breken.  

Practitioner

Als Practitioner begeleid ik cliënten met de 3Keys-methode op een diepgaandere manier, zodat ze in staat zijn zelf vastgeroeste patronen en programma’s aan te pakken. Bepaalde ingrijpende gebeurtenissen zullen dan wel altijd onderdeel van je leven blijven uitmaken. Alleen lukt het je beter ermee om te gaan en zorgt het ervoor dat de scherpte van zulke gebeurtenissen hanteerbaar worden. Jij leert ermee hoe je verantwoordelijkheid voor je eigen leven neemt. En dat terugkerende gebeurtenissen of bepaalde type mensen niet langer meer je leven beheersen. Door meer bewustwording van het grotere geheel ben je in staat te handelen naar wat je oprecht wil. En vooral wat niet meer. Het resultaat is dat je je energieker gaat voelen doordat je jezelf op de eerste plaats zet. En goed voor jezelf zorgt en doet wat geeft je blij maakt. Aangezien je in je kracht weet te blijven staan, geef je je leven weer zin. Volop genieten, omdat je de verbinding met jezelf hebt leren herstellen. Precies dát gun ik een ander!

Om een effectieve bijdrage aan iemands groei te kunnen borgen, blijf ik mezelf steeds ontwikkelen. Medio 2018 ben ik getraind door Pat Wyman, U.S. psychotherapeut en Founder van de 3Keys-methode en sindsdien gecertificeerd 3Keys-Practitioner. In september begin ik met een nieuwe opleiding tot Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen. Zoveel zin in!