Ilona Brook. Ervaringsdeskundige. Auteur. 

Ilona Brook is inderdaad mijn naam. Naast Life Coach en 3Keys Practitioner ben ik ook ervaringsdeskundige op menig vlak. In ieder geval is borstkanker is mijn belangrijkste ‘game changer’. Als gevolg van de diagnose staat in juni 2011 mijn hele leven op z’n kop. De ziekte slaat een deuk in mijn fundament als ook in mijn zelfvertrouwen. Veel tijd om na te denken krijg ik niet. Omdat ik direct aan de chemotherapie in combinatie met Herceptin moet. Als alle behandelingen en operaties achter de rug zijn, denk ik klaar voor een volgende stap te zijn. Maar ik val in een diep emotioneel gat. Bovendien weet ik met mezelf geen raad, want ik herken mezelf letterlijk en figuurlijk niet terug. En mijn directe omgeving eigenlijk ook niet. Ik heb geen idee hoe met mijn angst en onzekerheid om te gaan. Telkens de gedachte ‘Wat als het terug is?’. In de aanloop tot of helemaal na een jaarlijkse controle op de uitslag te moeten wachten. Hulp via de reguliere weg helpt me tot een bepaalde. Maar toch blijf ik worstelen met terugkerende problemen worstelen. Ook hoe ik de draad van mijn leven moet oppakken, lukt me niet. Omdat anderen helpen mijn tweede natuur is, gaat dat me gemakkelijker af. Maar wanneer het op mezelf aankomt, gaat het me niet zo goed af. En des te langer het zoeken duurt, des verder ik van mezelf afdwaal. En hoe moeilijker ik het heb de verbinding met mezelf te herstellen. Ik durf niet bepaald hulp in te roepen, omdat anderen mij altijd als een krachtig persoon zien. Dat ook dit me gaat lukken en het allemaal goed komt. Want ik heb toch mijn leven terug, waarvoor ik natuurlijk dankbaar ben, maar ik ben niet in staat volop ervan te genieten. Hoe hard ik het ook probeer en mijn best ervoor doe, ik leef nog steeds op de automatische piloot. Ondertussen doe ik me voor de buitenwereld sterker voor te doen dan ik me diep vanbinnen voel. Kwetsbaar, onzeker en alleen. Opnieuw alles zelf oplossen, lijkt me dan het enige alternatief. Tot ik op een punt beland dat het zo echt niet meer langer meer gaat. Ik ga zoek naar iemand, die me zonder al te veel woorden begrijpt en onbevooroordeeld aanhoort. Bij wie ik het idee heb me veilig, serieus gehoord en gezien te voelen. Het begin van een lange zoektocht naar mijn nieuwe zelf. Enkele verhalen hoe ik het heb aangepakt, zijn terug te lezen in de gratis Book Teaser van mijn boek Zuiver Hart, die ook als e-book verkijgbaar is.

Life coach

Coaching is een middel om me met de ander te verbinden en is voor mij een half woord voldoende te begrijpen wat er speelt. Om iemand zoveel mogelijk op z’n gemak te stellen en zich veilig bij me te voelen, luister ik empathisch zonder oordeel, mening of advies. Mijn helicopterview stelt me in staat oorzaak en gevolg met elkaar in verband te brengen. Het helpt me vaak tot de kern van de problematiek te komen. Graag maak ik naar de cliënt toe de vertaling naar heldere en simpele bewoording, opdat een en ander beter beklijft. Een spiegel voorzetten zal ik niet uit de weg gaan als het nodig is een impasse te doorbreken. Altijd in respect, liefdevol en met de oprechte intentie iemand verder op weg te helpen. In mijn coaching zie ik wat coaching 1-op-1 kan opleveren als de cliënt bereidwillig is tijd, geld en energie in zichzelf te steken. Ik wil zoveel mogelijk vrouwen tot het besef laten komen hoe ze zelf de beweging naar een volwaardig leven maken. Hoe ze weer genieten en angst niet meer erin laten regeren. Bepaalde ingrijpende gebeurtenissen zullen hoe dan ook onderdeel van je leven blijven uitmaken. Alleen jij bepaalt hoe jij de koers vaart en niet meer de gebeurtenis zelf. Je bent in staat verder te gaan met je leven. Je bent je bewuster geworden van wat je oprecht wil. Je ziet wat je energie geeft en waarvan je blij wordt. Je weet gemotiveerd in je kracht te staan en te blijven. En hoe je kleur aan je leven kunt geven door steeds meer vanuit je kern te leven. Omdat je de verbinding met jezelf hebt hersteld. Precies dat gun ik een ander ook zo graag.

Reden dat ik ook coaching na kanker doe, is omdat ik uit ervaring weet hoe het is op de grens van leven en dood te hebben gestaan. Weten wat voor een zware en lange zoektocht je aflegt om jezelf te hervinden. Als ook de balans te herstellen omwille van de kwaliteit van je leven. Hoe lastig het is de draad van je leven op te pakken. En weer voor ‘normaal’ te worden gezien en het gevoel te hebben weer erbij te horen. Het zijn allemaal essentiële levensbehoeften.

3Keys Practitioner

Als 3Keys Practitioner begeleid ik cliënten diepgaander hoe ze zelf vastgeroeste patronen en programma’s kunnen aanpakken. Om een effectieve bijdrage aan iemands groei te kunnen leveren, blijf ik mezelf steeds verder ontwikkelen. Medio 2018 heb ik met succes de 3Keys opleiding afgerond. Getraind door niemand minder dan Pat Wyman, U.S. psychotherapeut, gekwalificeerd 3Keys Master Practitioner en Founder van de 3Keys methode.