In je kracht staan

In je kracht staan, dat wil je echt. Want daarin zit je passie en je verlangen. Iets dat diep vanbinnen zit en eruit wil. Ga naar je doel, de kern van je missie, passie, verlangen. En hou het simpel bij het bepalen van je richting of de koers die je uitzet. Wat motiveert jou? Waar loop je warm voor? Waar krijg je energie van? Wat maakt je blij en gelukkig? Schrijf alles op in notitieboekjes, dit zorgt voor overzicht. Zo krijg je je doel helder voor ogen. En zie je patronen waarmee je aan de slag kunt. Schrijf ook eens op twee afzonderlijke vellen A4 wat je leuk vindt en wat je niet leuk vindt. Zo houd je je focus scherp. Een vage focus leidt af en haalt je van je missie vandaan. Bepaal je doel helder en duidelijk; besteed er aandacht en zorg aan. Durf recht op je doel af te gaan en visualiseer wat je wil realiseren. Alles wat je je inbeeldt, is mogelijk. Denk daarom niet in beperkingen maar in mogelijkheden. Oftewel denk aan wat je wel kan en niet aan wat je niet kunt. ‘Slim’ werken houdt in niet alles zelf willen doen, maar ook aan anderen kunnen delegeren. Succes komt niet vanzelf, het is hard werken dat zich uiteindelijk loont. Probeer het grote plaatje te zien en ga van daaruit handelen. Maak een actieplan en werk die in jouw tempo af. Dit geeft voldoening in wat je doet. Bereid je stap voor stap voor richting je doel. Zorg ook voor discipline in het stellen van je doel als ook in je dagindeling. Het biedt overzicht in het ondernemen.

Houd focus

Wees zorgvuldig met alles wat je doet en zegt. Doe niets overhaast, neem de tijd en houd vooral focus. En laat je vooral niet afleiden. Focus op wat je wil gaan doen en wees goed voorbereid. Oftewel ga kennis vergaren wat je wil doen. Eerst weten wat je voor elkaar wil krijgen. Wat is mijn missie die ik wil uitdragen? Bepaal ook wat succes voor jou is. Handel dan doelbewust ernaar. Besef dat er meestal iets ernstigs in je leven gebeurt om je focus weer scherp op je doel te krijgen. Probeer betekenisvol in het leven bezig te zijn. Het verleden reist altijd met je mee, maar pas ervoor op dat je je niet aan het verleden vastketent. Je ogen zitten aan de voorkant van je hoofd, niet aan de achterkant. Laat het verleden achter je en los, zodat je het niet eeuwig met je meesleept. Anders is het water naar de zee dragen, want je accu loopt sneller leeg dan je lief is. Het verleden kan je nu eenmaal niet veranderen dus richt je op de toekomst en geniet van het nu.

Zoek rolmodel

Zoek een rolmodel, mentor of voorbeeldpersoon, die je inspireert. Leer van de beste(n). Los problemen echter wel zelf op, dus neem je verantwoordelijkheid. Durf ook aan anderen te vragen of ze bereidwillig zijn je te helpen of van advies te voorzien. Iemand die succesvol is en ook zijn of haar droom waargemaakt heeft, is te allen tijde bereid ook jou hierin te helpen en zijn kennis of ervaring te delen. Degene die dit niet wil of kan, heeft blijkbaar nog onvervulde behoeften of verlangens en ziet jou blijkbaar als concurrentie. Blijf in ieder geval weg van mensen, die je op de een of andere manier proberen te saboteren. Op jou te leunen of je claimen. Als ook energie van je onttrekken. Of ongevraagd je veroordelen, van negatief commentaar of kritiek voorzien. En stop ook met excuses maken waarom je ergens niet aan begint. Vraag jezelf eerlijk af of het werkelijk waar of niet. Geef geen voeding aan zelfsabotage. Wat je moet doen, doe je niet. Wat je niet hoeft te doen, doe je wel. Klopt dat? Kijk maar eens om je heen. De meeste mensen zijn druk, druk, druk en feitelijk totaal niet effectief bezig.

Effectieve communicatie

In je doen en laten helpt effectieve communicatie je verder. Stel jezelf en anderen heldere vragen om soortgelijke antwoorden te krijgen. Ben je zelf onduidelijk, dan krijg je dito antwoorden terug. En besef dat het woord ‘niet’ bestaat niet in het universum – dat is een natuurwet – en vraag het universum dan ook gerust om hulp. Probeer het een keer uit: ‘ik wil graag gelukkig zijn in plaats van ‘ik ben niet gelukkig’. Let maar eens op. Binnen afzienbare tijd volgen er signalen waarop je geluksmomenten ervaart.

Oordeel niet over anderen. Dat haalt je uit je kracht en bovendien kost het je alleen maar energie. En veroordeel anderen niet. Hoe vervelend vind je het zelf als anderen dat naar jou doen? Alles wat je doet, komt voort uit je eigen gedachten. Dat is de kracht van gedachten. En het werkt beide kanten op. Dus zowel bij een positieve als ook negatieve mindset. Negatieve gedachten en/of overtuigingen halen je weg van je focus. Zodra een beperkende in je hoofd opkomt, probeer deze dan naar een effectieve om te buigen. Oefen regelmatig hierop en je zal zien dat de belemmerende langzaamaan gaan afnemen.

And last, but not least

Sta jezelf toe fouten te maken, want daar leer je alleen maar van. Het biedt je de mogelijkheid verder te ontwikkelen. Net zoals emotionele pijn je doet groeien en de sleutel is naar je zelfbewustzijn. Waar ben je echt bang voor. Of wat is voor jou het ergste dat je kan overkomen? Faalangst? Wees niet bang om te falen, falen mag.

Bron: Michael Pilarczyk