Mijn verhaal

Mijn verhaal begint vlak voor de zomervakantie van 2011. Wanneer de diagnose borstkanker voor een onomkeerbaar effect op mijn gezin en mij zorgt. Ik ben dan 44 jaar, een energieke persoonlijkheid. Mama van Sacha van 15, Tom van 12 en Bodhi van twee jaar en echtgenote van Patrick. Mijn leven staat abrupt stil. 

Terwijl ik juist het gevoel heb dat alles me voor de wind gaat. Denk dat mijn geluk niet meer op kan. En eindelijk de rust meen te hebben gevonden van mijn leven met man en kinderen te genieten. Want na jaren van geploeter en gezwoeg als alleenstaande moeder van twee kleine kinderen, ontmoet ik in 2007 de liefde van mijn leven. Vervolgens zijn we vrij kort erna getrouwd en gezegend met nog een kindje erbij. Ook heb ik een erg leuke werkgever met dito collega’s. En heb ik het er ongelooflijk naar mijn zin.

Bijgevolg moet ik alle werkzaamheden direct staken. En met de chemotherapie starten in combinatie met Herceptin. Dit vanwege de zeer agressieve tumorsoort. Zo ook is onze vakantiebestemming in Frankrijk geannuleerd. Want er zijn allerlei onderzoeken noodzakelijk. Op dringend verzoek van mijn oncoloog wordt er met spoed een erfelijkheidsonderzoek gedaan. Hoewel de behandelingen goed aanslaan en van het tumorweefsel in mijn rechterborst nagenoeg niets meer te zien is, onderga ik een half jaar later twee operaties. Eerst een borstsparende en twee weken later alsnog een borstamputatie met verwijdering van haast alle okselklieren. Omdat hiermee de kans op overleven het grootst is, zo blijkt uit het pathologisch onderzoek. Daarna volgen vijf weken aaneen dagelijks bestralingen bij het AVL in Amsterdam. Intussen blijven de Herceptin-infusen tot aan de zomer van 2012 doorgaan. Einde van dat jaar krijg ik na alle behandelingen groen licht: ik ben ‘schoon’ verklaard!

Klaar na Kanker. En dan?

Ofschoon ik in eerste instantie erg heel blij ben met dit goede bericht ben, val ik al gauw in een diep emotioneel gat. Mede doordat ik te horen krijg dat mijn tijdelijk dienstverband niet wordt verlengd en ik straks zonder baan zit. Ik verheugde me erop naar mijn werkplek en fijne collega’s terug te keren. Werk zie ik als aangename afleiding en bovendien helpt terugkeer naar de werkvloer me bij mentaal herstel. Nu weet ik helemaal niet meer wat ik met mezelf en de situatie aan moet. Mijn hele leven en lijf zijn ingrijpend veranderd, ik herken mezelf gewoon niet meer terug. En de mensen om mij heen eigenlijk ook niet. Het lukt me maar niet de vicieuze cirkel waarin ik zit, te doorbreken omdat ik niet weet hoe of waar te beginnen. Ik durf niet goed bij vriendinnen of familie om hulp aan te kloppen, want ze begrijpen of horen me niet echt. Noodgedwongen ga ik naar mezelf, naar mijn innerlijke stem luisteren. Ik zie alles in een ander daglicht. Ga steeds meer inzien wat daadwerkelijk belangrijk voor me is. Enerzijds weet ik steeds beter wat ik oprecht voor mezelf wil. En waarnaar ik koers wil zetten. Anderzijds weet ik niet goed hoe dit voor elkaar te krijgen. Hoe de beweging te maken om in mijn kracht te gaan staan. Hoe terug naar mijn kern te keren. En hoe de verbinding met mezelf te herstellen. Alles leuk en aardig, ik ben wel klaar na kanker. En dan? Hoe nu verder?

Mijn verhaal

In rondjes lopen

De psycholoog die ik om hulp vraag, vraagt zich in het intakegesprek af wat zij mij nog kan bieden. Dat ik een intelligente vrouw ben die alles goed zelf weet en wat zij dan voor mij kan betekenen. De vijf gesprekken die ze voldoende acht, brengen me in beperkte mate iets. In praktijk stuit ik op terugkerende problemen en heb het gevoel alsmaar in rondjes te lopen. Bij vriendinnen, die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten, kan ik mijn verhaal kwijt. Ze hebben maar een half woord nodig om me te begrijpen. Omdat ook zij op vergelijkbare als ook herkenbare zaken vastlopen. Bijvoorbeeld dat mijn omgeving niet bepaald op mijn verhaal zit te wachten. Of dat ik minder op begrip of compassie van hen kan rekenen. Op feestjes mensen horen praten over iemand, die borstkanker heeft gehad en ze zo met die persoon begaan zijn. Terwijl ik ernaast sta en alsof ik geen kanker hebt gehad? Ja, maar jij bent schoon verklaard. En jij was zo sterk, aan jou zagen we gewoon niet dat je ziek was, omdat je er nog zo goed uitzag ondanks alle ellende. Bovendien je hebt nu toch je leven zo goed als op de rit? Gevolg is dat ik in het vervolg mijn mond houd en alles binnenin opsla. Dat is juist voor mezelf en mijn omgeving niet bevorderlijk.

Zoektocht naar mezelf

In de periode van 2013 tot 2016 onderga ik elk kwartaal een reconstructieve borstoperatie en heb daardoor moeite de balans te vinden. En de focus en mijn energie te verdelen. Tussen herstel, verwerking en de dagelijkse gang van zaken. In angst en onzekerheid over mijn toekomst. Ik wil zo graag verder met mijn leven, maar het lukt me niet op eigen kracht een wending te maken. Omdat ik me onbegrepen en eenzaam voel, ga ik op zoek naar iemand, die me kan begeleiden. In het loskomen van mijn verhaal, kanker en terugkerende patronen. In de praktijk blijkt het lastig de juiste match te vinden. Iemand met wie het klikt en ik het gevoel heb daadwerkelijk verder te komen. Na een jarenlange zoektocht lukt het me met de voor mij geschikte persoon in contact te komen. En wanneer het traject met haar klaar is, besef ik me achteraf dat deze diepgaande combinatiemethodiek me iets fundamenteels heeft gebracht. Intussen krijg ik ook steun van het UWV en kan via hen een opleiding doen. In 2017 ben ik met goed gevolg als Life Coach afgestudeerd en heb me ook nog eens als zelfstandig ondernemer bij de KvK ingeschreven. En opnieuw in opleiding, omdat ik zo blij word van mezelf te ontwikkelen. Dit keer bij de Amerikaanse therapeut Pat Wyman. Auteur van Three Keys to Self-Understanding als ook uitvinder van eerdergenoemde methodiek. Opdat ik ook hiermee anderen kan begeleiden. Want ik gun iedereen volop te leven na een ziekte of andere ingrijpende gebeurtenis. En de beste versie van zichzelf te ontdekken.

Benieuwd naar mijn boek Zuiver Hart?

In de gratis te downloaden Book Teaser kun je een aantal hoofdstukken uit Zuiver Hart lezen. En wil je het hele boek lezen? Klik dan hieronder om Zuiver Hart als E-book aan te schaffen. Of kies ouderwets voor de paperbackversie bij bol.com verkrijgbaar.